Vi har samlat frågor och svar om smslån som cirkulerar på nätet. Har du egna frågor eller om du vill hjälpa andra har du kommit till rätt ställe. Tack för din medverkan ! Sök lån online – viktigt att tänka på

Med internet är det mycket enkelt att snabbt få fram mängder av erbjudanden från olika långivare. Det räcker med en snabb sökning på den typ av lån du är intresserad av för att du ska hitta ett stort antal långivare som erbjuder dig ett lån. Dessutom kan du söka lån online direkt från långivarens webbplats. Med internet har det verkligen blivit lättare att snabbt få ett tillskott till hushållskassan. Det finns dock några saker du ska undersöka lite närmare samt tänka på innan du skickar in en låneansökan på nätet.

Jämför avgifter och räntor

Oavsett vilken typ av lån (privatlån, smslån, billån, etc.) du är intresserad av, bör du jämföra avgifter och räntor mellan olika långivare. Räntor och avgifter är det pris du betalar för att få förmånen att låna pengar och du vill ju betala ett så lågt pris som möjligt. Det du ska kika efter lite extra noggrant är den effektiva räntan. Den effektiva räntan är ett mått på vad lånet egentligen kostar, när alla räntekostnader och avgifter är inkluderade. Dessutom tar den effektiva räntan hänsyn till lånets återbetalningstid.

Granska långivaren

Majoriteten av långivarna på nätet vill vara kvar i branschen under lång tid och vill därför inte riskera att göra några misstag. Emellertid finns det alltid någon eller några aktörer som inte sköter sig. För att granska en långivare kan du genomföra följande två steg. Börja med att gå in på Finansinspektionens webbplats och söka på företagsnamnet alternativt organisationsnummer. Syftet med undersökningen är att se om långivaren har en giltig registrering som bank eller finansiellt institut. I nästa steg kan du gå in på Konsumentverkets webbplats och göra en sökning på långivarens namn. Om du hittar artiklar eller meddelanden i vilka Konsumentverket/Konsumentombudsmannen har riktat kritik mot långivaren bör du dra öronen åt dig.

Granska din egen ekonomi

Du ska aldrig låna pengar om du inte är säker på att du kommer att kunna uppfylla dina åtaganden som låntagare. Det gäller särskilt smslån och privatlån med högre räntor. Om du får problem med att betala räntor och amorteringar växer nämligen skulden ganska fort.