Att få ett smslån utan kreditprövning och UC är omöjligt då det enligt lag finns krav på att det genomförs en kreditprövning för att en smslångivare ska få bevilja ett lån till en konsument. Men man ska inte göra misstaget att förväxla en kreditprövning med en UC då det faktiskt inte är samma sak. För UC står egentligen för Upplysningscentralen som är det äldsta företaget i Sverige inom kreditupplysningar och på det sättet så har namnet UC blivit lite av en synonym för just kreditprövningar och kreditupplysningar men det är faktiskt inte så. För en smslångivare kan göra en kreditprövning men utan att använda sig av just företaget UC och det är även vad som är det vanliga idag då de istället använder sig av helt andra kreditupplysningsföretag.

Finns lån utan kreditupplysning?

De flesta smslångivarna idag använder sig av antingen Creditsafe eller Bisnode och en del mindre bolag använder sig av andra kreditupplysningsföretag. Det kan däremot vara så att lån hos smslångivarna som är över 10 000 kr så kan de välja att använda sig av UC. Men då står det oftast klart och tydligt att om man ansöker om ett lån på det här beloppet så använder sig smslångivaren sig av Upplysningscentralen. Men för normala smslån på mindre belopp så är det ytterst sällan som smslångivarna använder sig av UC för sina kreditupplysningar. Främst så vill deras låntagare inte ha en massa förfrågningar hos UC angående lån hos olika smslångivare som i framtiden kan påverka förmågan att få ett annat lån.

Kan man hitta smslån utan kreditprövning och UC

Man kan inte hitta ett smslån där smslångivaren inte gör en kreditprövning eller gör en kreditupplysning. Det är nämligen olagligt i Sverige att låna ut pengar utan att göra en ordentlig kreditprövning och därmed finns det inga långivare som är seriösa som låter sina låntagare låna pengar utan att detta görs. Men som vi redan nämnt ovanför så menar man oftast en kreditupplysning när man säger UC och det är faktiskt inte samma sak alltid. Även om Upplysningscentralen gör kreditupplysningar så finns det även andra företag som gör detta också. Något som gör att man som låntagare faktiskt måste vara beredd på att en smslångivare kommer att göra en kreditupplysning men troligtvis inte hos Upplysningscentralen. Så att hitta smslångivare som inte använder sig av Upplysningscentralen är inga problem men alla trovärdiga smslångivare som står under Finansinspektionens tillsyn måste genomföra en kreditprövning innan de kan bevilja ett lån.

 

Hela listan över alla långivare som inte använder bolaget UC
Se listan nu

Hela listan över långivare som inte använder någon kreditupplysning
Se listan nu

 

Vad finns det för möjligheter att undvika en kreditprövning och UC

Att helt undvika en kreditprövning är inte möjligt enligt svensk lag och därför går det inte riktigt att komma förbi det kravet. Men man kan undvika att kreditprövningen görs hos Upplysningscentralen då de flesta smslångivare inte använder detta företag för sin kreditprövning. Det gäller helt enkelt att välja rätt smslångivare och så kommer man inte behöva oroa sig att en förfrågan hos UC kommer att göras. Något som annars kan vara väldigt vanligt och som helst ska undvikas så mycket som möjligt.