Moank startades upp så sent som 2015 och drivs av Moank AB som har sitt huvudkontor i Stockholm. Moank har som idé att förmedla mindre krediter till sina konsumenter och har lagt sig precis mellan att vara ett smslån och ett mer traditionellt blancolån. Måste man ange i vilken kategori de hör hemma i så är de mer likt traditionella blancolån men med en kortare löptid än vad många andra långivare erbjuder.

Moank erbjuder ett lån på mellan 5000 kr och 20 000 kr till sina låntagare med en flexibel löptid på mellan 3 månader och 24 månader. På det sättet så är det som sagt en blandning av ett traditionellt blancolån och ett smslån. Moank själva beskriver sitt lån som det schyssta lånet och de har som affärsidé att varje gång låntagarens ekonomiska situation förändras till det bättre under löptiden så sänker de låntagarens ränta. Något som ingen annan långivare gör och som egentligen är ett helt nytt koncept då det vanligtvis är en ränta som gäller under hela löptiden oavsett om låntagaren fått en bättre ekonomisk situation. Utöver detta så erbjuder det då även en förlängd löptid när detta händer så att låntagaren har en möjlighet att se att personens hårda arbete ger något och på det sättet så måste man säga att Moank som långivare erbjuder en helt unik produkt.

Moank har utöver detta ett poängsystem som de kallar för ”credification” som är en del av vad vi redan nämnt. Varje avbetalning på lånet som kommer in i tid ger poäng. Varje poäng låntagaren tjänar in gör att personen kan nå en ny nivå vilket ger en lägre ränta och längre avbetalningstid.

På det här sättet så vill Moank visa sina kunder att det lönar sig att sköta sina betalningar och om låntagaren gör detta så kommer det att belönas i form av en lägre ränta. Så Moank gör det helt enkelt lönsamt för låntagaren att betala tillbaka sina lån i tid och visar då även att man bygger upp ett förtroende som leder till en lägre ränta på det lånet man har hos Moank. Ett system som ingen annan långivare använder sig av och som gör det till något väldigt roligt att låna pengar hos Moank och då även se att om man sköter sitt lån så ger det något i slutändan. Varje gång en låntagare når en ny nivå så ser de detta på sin faktura som då är på ett litet lägre belopp än den tidigare var.

Moank använder sig dessutom av bank-id och e-legitimation vilket gör att en låneansökan snabbt går igenom och pengarna betalas då ut mycket snabbare än hos många andra långivare. Det har ännu inte blivit helt standard att använda sig av e-legitimation och bank-id för att hantera låneansökningar vilket gör att Moank tillhör de som faktiskt vill göra det enklare för sina låntagare att ansöka och få pengarna utbetalda.

För en som redan har ett lån hos Moank så kan den personen alltid utöka sitt lån upp till kreditgränsen på 20 000 kr.

Låna pengar hos Moank

Moank erbjuder sina låntagare ett lån på mellan 5000 kr och 20 000 kr med en flexibel löptid på mellan 3 månader och 24 månader. Oavsett vilket belopp som låntagaren väljer att låna så väljer låntagaren precis den löptid som passar. Något som annars brukar vara begränsat beroende på vilket belopp som låntagaren väljer att ansöka om.

Att ansöka om ett lån hos Moank går väldigt enkelt och smidigt att göra genom att använda sig av deras hemsida. Det krävs dock att man har ett bank-id eller en e-legitimation för att kunna ansöka om ett lån hos Moank.

Efter att ansökan gjorts och alla uppgifter lämnats så får låntagaren besked nästan direkt om det inte mot förmodan skulle krävas en manuell prövning. Något som ibland händer hos alla långivare och det beror ofta på att en låntagare precis ligger på gränsen för att bli beviljad lånet.

Hos Moank så tar det sällan mer än ett par minuter innan man har beskedet om man blir beviljat eller inte och då är det medräknat själva ansökningsprocessen.
En låntagare med ett lån hos Moank kan när som helst ansöka om att höja sitt lån så länge som låntagaren inte nått kreditgränsen på 20 000 kr. Ingen höjning är möjlig efter detta då det är maxbeloppet som Moank lånar ut både till nya och existerande kunder.

Betalningsanmärkning

Moank tillåter att deras låntagare har betalningsanmärkningar. Däremot så har de specifika krav på hur många som en låntagare maximalt får ha och det är två betalningsanmärkningar. Har man fler än två betalningsanmärkningar så kommer ansökan inte att bli beviljad.

Utöver detta så får låntagaren inte heller ha något skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten eller stå under förvaltarskap eller vara satt i skuldsanering. Om man är osäker på hur många betalningsanmärkningar man har så kan man alltid kontakta Kronofogdemyndigheten direkt för att få reda på detta. Skulle man ha fler än två betalningsanmärkningar så bör man som sagt inte ansöka om ett lån hos Moank.

Kreditupplysning

Moank använder sig likt de flesta andra långivarna inom det här segmentet sig av Upplysningscentralen för sina kreditupplysningar. Oavsett vilket belopp ansökan gäller så kommer en kreditupplysning att tas med hjälp av Upplysningscentralen.

I korthet betyder detta att informationen om att låntagaren har ansökt om ett lån hos Moank kommer att finnas kvar och visas upp för nästa person som gör en kreditupplysning hos Upplysningscentralen på låntagaren.

Krav för att få låna pengar hos Moank

Moank ställer följande generella krav för att bevilja ett lån till sina låntagare:

  Minst 22 år
  Årsinkomst på lägst 120 000 kr
  Svenskt personnummer och bosatt i Sverige
  Maximalt 2 betalningsanmärkningar
  Inget skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten
  Kunna legitimera sig med bank eller e-id
  Ej skuldsanering eller satt i konkurs

Beroende på vilket belopp som ansökan gäller så kan det finnas andra krav och villkor för att få ansökan beviljad. Främst gäller detta vilken inkomst som Moank kräver att deras låntagare ska ha och detta skiljer sig mellan de olika beloppen. Självklart måste även låntagaren passera Moanks kreditkoll och det är inte garanterat att man får ett lån beviljat även om man uppfyller de här kraven utan Moank gör en individuell bedömning beroende på den framtida betalningsförmågan som de anser att låntagaren har.

För att få reda på exakt vilka krav som Moank har för de olika beloppen så eller om man har några andra frågor eller funderingar så kan man alltid vända sig direkt till deras kundtjänst.

När kommer pengarna in på kontot?

Moank använder sig som sagt av bank och e-id för alla ansökningar vilket gör att de har en väldigt snabb utbetalningstid. Beroende på när man ansöker och vilken bank man har så tar det vanligtvis mellan en och två bankdagar innan låntagaren har pengarna på kontot. För att få reda på precis när pengarna kommer att komma in på kontot så kan man alltid kontakta Moanks kundtjänst för denna information och det kan man göra även innan man ansöker om ett lån.

Däremot så är det alltid mycket svårare för kundtjänsten att besvara frågan innan ansökan blivit beviljad men de kan svara generellt. Moank har helt enkelt en väldigt snabb utbetalningsprocess och det gör att även den som behöver pengarna på kontot väldigt fort kan använda sig av dem.