Upp till 500 000:-
18 år
Månadsinkomst på minst 10 000:-
Läs mer
Gratis ansökan
Upp till 500 000:-
18 år
Samla tidigare lån
Månadsinkomst på minst 10 000:-
Läs mer
Gratis ansökan
Upp till 350 000:-
18 år
Månadsinkomst på minst 10 000:-
Läs mer
Gratis ansökan
Upp till 500 000:-
23 år
Månadsinkomst på minst 10 000:-
Skriven i Sverige minst 3 år
Läs mer
Gratis ansökan

Privatlån är något som alla kan behöva emellanåt då det ibland händer att en kris uppstår eller att ett nytt behov uppstår. Något som för de flesta inbegriper ett större köp som en bil eller ett hus. Men kan även vara en sådan sak som att man behöver ett lån för att hantera oväntade utgifter som det inte fanns någon möjlighet att förutspå innan de hände. För det är egentligen de vanligaste anledningarna till att man behöver ett privatlån och det är inte som många verkar tro ett sätt att överkonsumera även om det självklart förekommer. För privatlån används framförallt för behov som man inte har en möjlighet att uppfylla utan att låna pengar då det helt enkelt inte är så vanligt att man har den ekonomiska situationen att man kan köpa en ny bil utan ett privatlån.

Det finns utöver privatlån speciallån som är speciellt utformade för det köper man ska använda pengarna till och kan i vissa fall vara mer fördelaktiga att använda sig av istället för att ta ett vanligt blancolån då de erbjuder lägre räntor och mer fördelaktiga villkor. Det finns egentligen flera olika skäl till varför man kan behöva ett privatlån och det kan även finnas flera olika tillfällen som ett sådant lån antingen kan vara fördelaktigt och därigenom ett bra val medans vid andra omständigheter så kan det vara ett väldigt dåligt val. Därför kommer vi i artikeln att gå igenom en del saker man kan tänka på före man tar beslutet att ansöka om ett privatlån då det alltid finns omständigheter som kan göra det till ett bättre eller ett sämre val att ta ett privatlån.

Den främsta anledningen som ibland kan ställa till stora problem för en del människor är att de inte tänkt över vilken påverkan som privatlånet kommer att göra på deras privatekonomi. Det är inte alltid enkelt att förutspå exakt vilka kostnader man har om man inte har en ordentlig budget och då kanske man inte är medveten om exakt vilka kostnader man kan bära för det privatlån man ansökt om. Man ska även vara medveten om yttre förutsättningar som kan göra det mindre eller mer lämpligt att ta ett privatlån och det främsta man ska tänka på är hur arbetssituationen ser ut. Kommer ens eget jobb att finnas kvar om ett år är faktiskt en fråga som inte alla ställer sig när innan de ansöker eller tar ett privatlån men det är en fråga som man nästan alltid ska ställa sig. Framförallt i tider av ekonomisk osäkerhet så är alla former av lån som inte är absolut nödvändiga något man ska försöka undvika för att se till att man skyddar sin privata ekonomi så mycket som möjligt.

Det kommer nämligen att underlätta livet i framtiden och göra det möjligt att man har en fungerande och välmående privatekonomi även om något skulle hända. Det finns utöver privatlån en del andra låneformer som egentligen är privatlån men som går under andra namn för att visa vad de främst ska användas för. Det finns även privatlån med eller utan säkerhet som då gör det möjligt för en låntagare att få en lägre ränta mot att de har något som säkerhet om de mot förmodan inte skulle kunna betala sitt lån. Något som man alltid ska försöka undvika så långt som möjligt då det är något som kan riskera att förstöra ens framtida privatekonomi för en lång tid framöver. Men något som man även ska fundera på före man ansöker om ett privatlån är vilket belopp man faktiskt behöver låna. Det är nämligen väldigt vanligt att låntagare lånar mer än vad de egentligen behöver och det leder till att de extra pengarna som de lånar används till onödig konsumtion och ökar en persons skuldsättning.

Privatlån och betalningsanmärkningar

Något som kan stoppa ens planer på att köpa det man behöver är en eller flera betalningsanmärkningar som gör det betydligt svårare att få ett privatlån. Det spelar sällan någon roll hur stort belopp anmärkning är för eller hur lång tid som gått sedan låntagaren fått en betalningsanmärkning. För om man fått en betalningsanmärkning så har man visat att man inte klarat av att betala det man lovat att man faktiskt ska betala. Något som inte ökar ens kreditvärdighet och är något som man absolut ska försöka undvika att någonsin få men om man redan har gjort det här misstaget och behöver ett privatlån så finns det alternativ som man kan överväga. Först och främst kan det ibland vara mer fördelaktigt att vänta till betalningsanmärkningen försvinner innan man ansöker om ett privatlån men om man inte har den möjligheten så får man helt enkelt vara beredd på att det troligtvis kommer att bli väldigt dyrt i slutändan då en betalningsanmärkning kommer att ge dig mycket större räntekostnader än om du inte haft en betalningsanmärkning. Så om du har en väldigt kort tid kvar innan betalningsanmärkningen försvinner så tänk över om det verkligen inte går att vänta med det du behöver köpa eller låna pengar för. Det kommer annars att bli väldigt mycket dyrare att låna pengar än om du saknat betalningsanmärkningar.

Om möjligheten inte finns så får man även vara beredd på att det kan ta lite tid innan man hittar en långivare som faktiskt kommer att erbjuda sig som låntagare ett privatlån som känns prisvärt. Om det dessutom gäller större belopp så kan det vara väldigt svårt att hitta en långivare överhuvudtaget och det kanske helt enkelt gör valet åt en då man inte har en möjlighet att få det lånet man vill ha. Ett alternativ kan ibland vara att ta flera lån på mindre belopp för att nå upp till den summan man behöver och det kan då vara ett sätt att faktiskt få ett lån om alla andra möjligheter har försvunnit men är inte något som ska användas som första alternativ då det inte kommer att se bra ut med för många kreditförfrågningar om lån om man inom en snar framtid kan behöva ansöka om ett annat lån. Det kan även vara ett problem om man ansöker om ett nytt jobb och det dyker upp en stor mängd kreditförfrågningar då vissa arbetsgivare inte kommer att anställa dig.

Det kan som sagt därför vara bättre att avvakta om man behöver låna en större summa pengar då det verkligen kommer att bli billigare i längden att ta ett privatlån om man saknar betalningsanmärkningar. Alternativt så kan man ansöka om ett privatlån för en större bank om man har en privatekonomi som i övrigt är ordnad och betalningsanmärkningen är det enda som inte ser bra ut då en större bank som man har en tidigare relation med kan bevilja ett sådant lån om det som sagt inte finns några andra problem. Men man ska alltid vara beredd på att man som låntagare kommer att få betala en betydligt högre ränta än om man saknat betalningsanmärkningar och det gäller oavsett vilken långivare man valt. Det finns helt enkelt en större risk att låna ut pengar till en person som redan sedan tidigare visat att de inte tar sina ekonomiska avtal på så stort allvar. Att hävda att man slarvat kan ibland vara mycket sämre än att säga att man som låntagare gick igenom en tuff ekonomisk kris.

Innan man ansöker om ett privatlån

Det finns en del faktorer att tänka på innan man ansöker om ett privatlån som de flesta potentiella låntagare faktiskt missar och det är först och främst att de inte budgeterar sin privatekonomi ordentligt. Det leder ofta till att en potentiell låntagare överskattar sin betalningsmöjlighet och det gör att låntagaren antingen ansöker eller lånar en alldeles för stor summa pengar till en ränta som personen inte har en möjlighet att faktiskt betala tillbaka. Något som kan leda till stora problem när personen sitter med ett lån som kanske kan leda till stora ekonomiska problem och då kan det vara svårt att hitta ett lån med en lägre ränta då det helt enkelt inte kommer finnas så många långivare som vill bevilja ett lån om de inte ser att en betalningsförmåga finns och om man redan har ett för stort lån man betalar tillbaka på så kan ens möjligheter att lösa det lånet mot ett annat minska drastiskt.

Därför ska man alltid se till att jämföra de låneerbjudanden som man som låntagare får då det kommer se till att man inte betalar mer än man absolut behöver för det lånet man ansöker om. Det finns även gott om jämförelsetjänster och företag som hjälper till med att ta fram det bästa låneerbjudandet som en privatperson kan få och det är ett sätt att se till att man aldrig betalar mer än vad man absolut behöver. Skillnaden i ränta som det kan innebära om man jämför olika långivare med varandra mot om man inte gör det och enbart tar första bästa långivare är väldigt stor och kan vara en skillnad på tusentals kronor per år i ökade räntekostnader. Något som inte är fördelaktigt för någon inblandad utöver långivaren men för låntagaren så kommer det bara att bli en förlustaffär i slutändan och därför ska man som potentiell låntagare se till att man jämför olika långivare inom privatlån för att hitta den lägsta möjliga räntan.

Det kommer även påverka låntagarens privatekonomi på ett sätt som få faktiskt tänker på när de sitter och ska ansöka om ett privatlån. Många vill ha pengarna på kontot så fort som möjligt och tar då dyrare privatlån för att kunna köpa det som de har behov av så fort som möjligt och det är något som ibland kan krävas för att ens eget liv ska fungera som man tänkt sig då man kanske inte kan bo i ett hus om det inte finns någon uppvärmning och då kan det ibland krävas att man tar ett sådant lån.

Men då ska man i efterhand hitta en bättre långivare för att få en så låg ränta som möjligt. Om man har möjligheten så är det bättre att det tar lite längre tid för att pengarna ska finnas på kontot och man då får den lägsta möjliga räntan än att man får pengarna fort även om man inte har ett sådant akut problem. Det gäller helt enkelt att tänka över vilka egentliga behov man som låntagare har och då kommer man att undvika att betala alldeles för mycket för det lånet man tar.

Men att dessutom tänka över exakt vilket lånebelopp det är man behöver ansöka om är en annan viktig faktor som påverkar mycket. För många låntagare tar ett lån som är större än vad de egentligen behöver och det leder till att de pengar som blir över enbart går till överkonsumtion och det är något man självklart ska försöka undvika. Om man lyckas att få ett privatlån beviljat och inser att det kommer att finnas pengar kvar så ska man alltid betala tillbaka de pengarna då det annars som sagt är en överkonsumtion som man inte har något större behov av och som bara gör att man som låntagare betalar ränta på pengar man aldrig behövt låna. Något som inte är speciellt fördelaktigt och som bara förvärrar låntagarens privatekonomi utan att tillföra något av värde överhuvudtaget. Det är helt enkelt något som man ska undvika så långt som det är möjligt. Man ska även tänka över vad det egentligen är för behov man har och köpa den tjänst eller produkt som uppfyller det behovet och inte något som är dyrare som man egentligen inte har något behov av.

Privatlån och UC

Något som faktiskt är en kunskap som många saknar är vad UC egentligen är och det märks om inte annat när man ser de saker som potentiella låntagare söker efter när de letar efter ett privatlån och de flesta verkar göra missbedömningen och tror att en UC betyder kreditupplysning när det egentligen inte är så enkelt som de verkar tro.

Det är helt enkelt så att UC egentligen står för Upplysningscentralen och är det äldre kreditupplysningsföretaget som finns i Sverige och har på ett sätt kanske blivit lite av en synonym för kreditupplysning men de är inte längre det enda kreditupplysningsföretaget som finns på den svenska marknaden och det betyder att man som potentiell låntagare kan hitta ett privatlån utan att de tar en UC men man kan aldrig ta ett privatlån utan att en kreditupplysning görs. Det är helt enkelt inte möjligt om man ser till hur den svenska kreditlagen fungerar och är något som inte får förekomma då det går emot god utlåningssed.

Därför kan man som låntagare hitta ett privatlån där långivaren inte använder sig av Upplysningscentralen men de kommer då att använda sig av ett annat kreditupplysningsföretag för den kreditupplysning som de kommer att göra. Därför ska man om man verkligen inte vill att de tar en kreditupplysning fråga sig vad det är som de kan hitta vid en sådan kreditupplysning som skrämmer en och det kan ibland vara som så att man inte kommer att bli beviljad ett lån om det är så illa som man själv verkar tro. Men man kommer inte hitta en långivare som inte tar en kreditupplysning och vid nästan alla större belopp så använder nästan alla långivare sig av Upplysningscentralen för detta. Det är helt enkelt som så att UC blivit marknadsledande för ordentliga kreditupplysningar om en låntagare ansöker om ett större belopp än 10 000 kr. Om lånet inte är större än 10 000 kr så kan man som potentiell låntagare ha en möjlighet att hitta ett sådant privatlån där långivaren inte använder sig av Upplysningscentralen men det är inte speciellt många långivare vid skrivande stund som inte använder sig av Upplysningscentralen för de kreditupplysningarna även vid 10 000 kr.

En kreditupplysning måste göras och kommer att göras av alla seriösa långivare och om man som låntagare hittar en långivare som säger att de inte gör en kreditupplysning så ska man inte ansöka om ett lån hos den långivaren. De följer nämligen inte svensk lag och är troligtvis inte speciellt seriösa och kan i värsta fall vara något man inte vill ha någon kontakt med. Nu är det väldigt ovanligt och är mer ett exempel för att visa att alla långivare i Sverige tar någon form av kreditupplysning på sina låntagare. Därför ska man helt enkelt tänka över sin ekonomiska situation och se om det är något man själv kan påverka på den kreditupplysningen för att få en större möjlighet att få sitt lån beviljat. Det är alltid bra att kunna visa upp att man som potentiell låntagare inte har några skulder till kronofogdemyndigheten då det kan vara ett stort problem att få ett lån beviljat. Men om man känner att man inte har den möjligheten och det är väldigt troligt så gäller det för de flesta långivare att de inte tillåter skulder till kronofogdemyndigheten oavsett vilket belopp det gäller. Även om en långivare kan acceptera betalningsanmärkningar så får låntagaren inte ha ett skuldsaldo till kronofogdemyndigheten. Då de flesta kreditupplysningar hämtar uppgifter från föregående år så kan det dessutom vara väldigt svårt att ändra något som kan visas på dessa även om de flesta kreditupplysningsföretagen uppdaterar skulder till kronofogden oftare än så.

Olika varianter av privatlån

Det finns flera olika varianter av privatlån som kan vara mer fördelaktiga för en låntagare att titta på innan de bestämmer sig för att låna pengar. Det finns både billån, huslån och båt lån som exempel på mer specialiserade lån än ett vanligt traditionellt blancolån och som kan vara mer fördelaktiga att använda sig av om man just ska köpa en bil, båt eller ett hus och som då oftast tar det man köper som säkerhet för lånet. Något som definitivt minskar räntan avsevärt och gör det möjligt för en låntagare att slippa betala mer i räntekostnader än vad personen faktiskt behöver. Det är något som man helst ska använda sig av om man har den möjligheten.

Nackdelen som finns med mer specialiserade former av lån är att man oftast behöver en handpenning på mellan 10 och 20 % för att kunna få ett sådant lån och det är inte alltid man har de pengarna man behöver för detta men det är något man som potentiell låntagare ska titta närmare på innan man ansöker om ett vanligt privatlån då det helt enkelt kan bli mycket billigare i slutändan med den här typen av lån. Men om man behöver ett privatlån där man inte kan ha någon säkerhet då det gäller köp av lösöre eller liknande där det finns ett väldigt långt återförsäljningsvärde så kan man som potentiell låntagare fortfarande spara en del pengar på att aktivt jämföra mellan olika långivare för att hitta det lånet som gör det så billigt som möjligt att låna pengar.

Det kan även vara som så att man vill låna pengar för att köpa en bil men att man då inte uppfyller de krav som finns för att på ett billån och det kan då ibland vara bra att tänka på att köpa en lite dyrare bil eller från en auktoriserad bilförsäljare för att kunna få den här typen av billån. Det är helt enkelt en mycket bättre affär än att köpa en billigare bil men med ett vanligt privatlån istället för ett privatlån med säkerhet avsett för bilköp. Det är faktiskt en väldigt stor skillnad räntemässigt att man faktiskt kan stå med en totalkostnad som överstiger om man köpt en betydligt dyrare bil i slutändan.

Något som gör att det helt enkelt var en dålig affär från första början men det är därför man alltid ska försöka att samla in så mycket information som möjligt innan man ansöker om någon form av lån då det alltid finns möjligheter att minska de kostnader och utgifter som medföljer de här olika formerna av lån. Men det kan som sagt även vara bra att budgetera även vid bilköp för att se vilka månadskostnader man som potentiell låntagare har en möjlighet att betala då det inte alltid är lätt att veta det utan att ha noggrant tänk igenom det hela. Man ska precis som med vanliga lån avvakta om man har betalningsanmärkningar då det alltid är bättre att ansöka om lån utan betalningsanmärkningar.

Privatlån med eller utan säkerhet

Det finns i stort sett två olika former av privatlån och det enda är med säkerhet men den vanligaste varianten är egentligen privatlån utan säkerhet som egentligen betyder att man enbart har sin framtida betalningsförmåga som säkerhet för det lånet man tar. Det är alltid dyrare att ta ett privatlån utan säkerhet än att ta ett där man som låntagare har en säkerhet för sitt lån men det är inte alla som har någon tillgång som de kan använda som säkerhet för det lånet de ansöker om och det är därför som privatlån utan säkerhet är det vanligaste.

Det finns en del saker man köpa där den varan man köper är en säkerhet för det lånet man ansöker om och det är till exempel billån eller båt lån men kan även vara bolån eller huslån. Då har man som låntagare en säkerhet för det lånet man ansöker om och det gör det i stort sett mycket billigare och man får en mycket lägre räntekostnad än om man tagit samma lån men utan säkerhet. Men som sagt så är det inte det vanligaste lånet man ansöker om när man vill ta ett privatlån utan tvärtom. Därför kan man alltid först tänka på om det finns några lån möjligheter där man som låntagare faktiskt kan få ett privatlån med säkerhet beviljat då det kommer att bli mycket billigare i längden och ge en mycket lägre lånekostnad i slutändan.

Något som självklart är varje låntagares mål men som tyvärr inte används som det hade kunnat göras. Det finns gott om låntagare som tar ett privatlån utan säkerhet för att köpa en helt ny bil för att de saknar handpenningen på 10 % och som då inte tänkt på att man faktiskt kan ta två lån. Något som blivit väldigt vanligt vid bolån och liknande då det även där krävs en handpenning på minst 10 %. Men samma princip kan användas om man ska köpa en ny bil då man kan ta ett lån på handpenningen och därmed få ett billån och det kommer i slutändan att ge en betydligt lägre lånekostnad än om man tagit ett privatlån utan säkerhet.

Så om man har möjligheten att ta två lån för att köpa den bilen man vill ha och därmed kunna få ett billån där man har bilen som säkerhet så ska man som låntagare koncentrera sig på att betala av sitt privatlån utan säkerhet och det kommer i slutändan att bli betydligt billigare än ett enda privatlån utan säkerhet.
Men trots att det ofta finns alternativ så är det många människor som inte tänker över hur mycket deras lån faktiskt kostar dem varje år och det är tyvärr en av anledningarna till att människor lever över sina tillgångar och det är något som enligt kronofogdemyndigheten har blivit allt vanligare och som ofta leder till stora ekonomiska problem i slutändan. Därför ska man som potentiell låntagare alltid tänka över vilka möjligheter man har för att faktiskt kunna få en lägre lånekostnad och det kan ibland vara bra att se om man kan samla sina lån och krediter i ett enda lån. Det är helt enkelt något som kommer att spara en låntagare stora summor pengar.