Något som många frågar är huruvida man behöver någon säkerhet för att ta ett smslån och svaret är i nästan alla fall ett rungande nej. För smslån ingår lite smått i det man brukar kalla för blancolån eller vanliga traditionella lån men med en kortare löptid och oftast ett mycket mindre lånebelopp. Det gör att ett smslån alltid är utan säkerhet då hela principen bakom ett blancolån eller som i det här fallet ett smslån är att man lånar mot sin framtida betalningsförmåga och där det även görs en kreditupplysning för att se tidigare betalningsförmåga.

På det sättet kan ett företag väga upp riskerna som finns med att låna ut pengar till en låntagare och kan även se vilken möjlighet som låntagaren har att betala tillbaka baserat på den betalningsförmåga som personen ifråga har. Därför kommer ett smslån alltid att vara utan säkerhet och det finns vid skrivande stund inga alternativ till detta då alla smslån ingår i termen blancolån och därmed inte har någon som helst säkerhet.

Går det att låna helt utan säkerhet

Hur avgörs min betalningsförmåga får smslån utan säkerhet

Beroende på vilken smslångivare som gör kreditprövningen så sker det med hjälp av ett kreditupplysningsföretag som gör en kreditupplysning och på det sättet så kan de se vad personen som ansöker om ett lån har haft för betalningshistorik. Om personen har flera betalningsanmärkningar och även en låg inkomst så finns det en lägre sannolikhet att personen kommer att kunna betala tillbaka det lån som personen har ansökt om. Det bygger nämligen på både inkomst och betalningsanmärkningar men i vissa fall så bygger det även på vilka uppgifter som låntagaren ger till långivaren om sin ekonomiska situation och kan omfatta information om kostnader för andra lån och krediter men kan även omfatta boende kostnaden och dylikt. På det här sättet så får en smslångivare en bild av hur bra personen har varit på att sköta sina åtaganden och kommer på det sättet att se till att det inte blir några framtida problem med det lån som smslångivaren lånar ut.

Men beroende på vilken smslångivare som man ansöker om ett smslån utan säkerhet hos så finns det alltid olika krav och riktlinjer för hur de avgör om en person är kreditvärdig eller inte och skiljer sig från fall till fall. Även mellan olika belopp hos samma smslångivare så finns det olika krav och det kan göra att en person som blir godkänd för ett belopp inte blir godkänd för ett annat.

Hur hittar man smslån utan säkerhet

Då alla smslån är utan säkerhet så gäller det att enbart välja en långivare som man själv anser verkar vara bra och som lånar ut de pengarna man vill till en ränta eller kostnad som man själv finner acceptabel. Det är helt enkelt inte något som är speciellt svårt då alla smslångivare erbjuder sina låntagare smslån utan säkerhet. Därför behöver man inte bekymra sig över om smslånet kräver någon säkerhet då det som vi redan sagt är som så att alla smslån är utan någon som helst säkerhet utöver låntagarens framtida betalningsförmåga.