Smslån utan UC är något som inte alla vet vad det faktiskt betyder och det är främst för att de har missförstått vad förkortningen UC står för. Från början fanns det nämligen enbart ett kreditupplysningsföretag som fortfarande finns kvar och heter Upplysningscentralen och det är det som förkortningen UC står för. Så när man säger ett smslån utan UC så menar man inte ett smslån utan att en kreditupplysning görs utan att den görs hos ett annat bolag än Upplysningscentralen.

Det är framförallt för att Upplysningscentralen behåller alla förfrågningar i personens register under en tid och gör att det för framtida långivare kommer att finnas information att personen har försökt att låna eller vilka lån som personen har. Något som inte är så kul om en person vid ett tillfälle har ansökt om väldigt många lån och inte fått något.

För om en långivare ser att de fått en ansökan från någon med väldigt många förfrågningar på sin kreditupplysning från UC så visar det ett riskbeteende som gör att personen troligtvis inte kommer att få något lån överhuvudtaget. Oavsett vilken inkomst personen har eller hur ordnad privatekonomi personen har då det är ett riskbeteende som visar på att man tar eller försöker ta lån i onödan. Därför är ett smslån utan UC väldigt viktigt då det annars står med på personens kreditupplysning från Upplysningscentralen att personen tagit ett smslån.

Var får man ett smslån utan UC
När smslånen precis kom ut på marknaden så var det mycket svårare att hitta smslån utan UC men idag så använder sig nästan alla smslångivare av andra kreditupplysningsföretag för sina kreditupplysningar. Något som gör att det väldigt sällan kommer att stå med på en persons kreditupplysning från Upplysningscentralen att de försökt ta ett smslån eller har tagit ett smslån.

Men det finns undantag där smslångivaren faktiskt använder sig av Upplysningscentralen för sina kreditupplysningar och då ska man helst undvika den långivaren. Om det inte är som så att man bara behöver ett mindre lån och det inte finns någon risk att man kommer bli nekad det lånet. För man vill inte ha alltför många förfrågningar från smslångivare på sin kreditupplysning. Det ser nämligen väldigt konstigt ut både för framtida arbetsgivare men även för andra långivare och kan vara ett skäl till att man inte får ett jobb eller ett lån i framtiden.

Hur vet jag om smslångivare tar en kreditupplysning från UC?
De flesta smslångivarna har klart och tydligt all information som kan tänkas behövas på sina hemsidor och det gäller även vilket kreditupplysningsföretag som de använder sig av. Det finns väldigt få smslångivare som använder sig av Upplysningscentralen då de flesta numera använder sig av antingen Bisnode eller Creditsafe för sina kreditupplysningar.

Det gör att man enbart behöver besöka delen vanliga frågor och svar på smslångivarnas hemsidor för att få svaret på om de tar en UC eller inte. Oftast så kommer svaret att vara nej då de vanligaste är som vi redan nämnt antingen Bisnode eller Creditsafe. Vare sig Bisnode eller Creditsafe behåller någon kopia på att du ansökt om ett lån och den enda kopian som finns skickas till låntagarens folkbokföringsadress och ingen annan kan se den informationen.