Det finns många som lånar pengar för att kunna åka utomlands och visst kan det kännas lockande. Skillnaden mellan lockande och att avstå kan betyda mycket för plånboken och bankkontot. För att kunna spara ihop till en utomlandsresa så krävs det att man kan lägga undan mellan 1500 och 3000 varje månad över en tid, beroende på var och när man vill åka. Vi kan ta ett enkelt räkne exempel på den som väljer att ta ett smslån för att åka på utomlandsresa. Det är vanligt att en normal all-inclusive resa kostar runt 12 000 för en person. Två personer så går det nog att komma ner till cirka 20 000. Att då ta ett smslån så kostar det:

Totalt månadskostnad under 12 månader: 1942:-

Lånebelopp: 20000 kr
Återbetalningstid: 1 år
Årsränta: 29,17 %
Avgifter0 kr
Total kostnad: 23304 kr
Maximal effektiv årsränta: 33,4 %

På detta exempel har vi räknat på ett smslån från Cashbuddy.

Slutord: 3304 kronor i ränta. – Är det värt det?

Vi har valt en återbetalningstid på 12 månader, för man vill inte ligga och betala en semester under flera år. Om det i slutändan är värt att betala 3304 kronor i ränta för att kunna åka utomlands kan i vissa fall vara värt det. Men, det kommer knappast vara roligt att betala den där räkningen på 1942 kronor när det gått 10 till 12 månader efter att man kommit hem från semesterresan och är sugen på att åka utomlands då. Det kan vara lätt att komma in i en ond spiral att alltid tänka att det går att ta ett snabbtlån för att resa iväg. När det istället kan vara mycket roligare att vara utomlands när man vet att man har lyckas spara ihop precis varenda slant och kan riktigt unna sig en god och härlig semester, istället för att tänka på att lånet måste betala tillbaka närmaste året.

Sammanfattning: Avstå smslån för att resa?

Det är nog ändå det vi kommit fram till. Skulle det dock röra sig om att någon i familjen eller närmaste släkten fyller jämt (50 år, 60 år eller 70 år). Och ni bara måste åka utomlands så kan det i slutändan ändå vara värt de ynka tre tusenlapparna man måste betala i ränta. Det kan ändå vara ett minne för livet att tillbringa en eller två veckor i ett varmt land med sol och bad med närmaste vännerna.